واعظ درونى

 
من مواعظ علی بن الحسین (علیه السلام):
ابن آدم! إنّک لاتزال بخیر ما کان لک واعظ من نفسک وما کانت المحاسبة من همّک وما کان الخوف لک شعاراً والحذر لک دثاراً.
(تحف العقول صفحه 280)


گرچه انسان از موعظه دیگران بی نیاز نیست، لکن موعظه‏اى که از درون انسان برمى‏خیزد بهترین موعظه است، چون هرکسى به صفات و عیوب خود از همه آگاه‏تر است.
باید همت انسان این باشد که خود را محاسبه کند. اگر دیگران ما را محاسبه نکنند، دلیل نمى‏شود که ما خود را محاسبه نکنیم. محاسبه، از لغزش‏هاى آینده انسان جلوگیرى مى‏کند.
مراد از خوف، خوف از خدا و عذاب او و کردار بد انسان است نه ترس از مردم و قدرتهاى پوشالى.
حذر، به معناى احتیاط است لکن نه به این معنا که انسان دست از فعالیت بکشد بلکه باید در میدانهاى مختلف وارد شده اما همواره احتیاط و پرهیز را رعایت کند که معناى تقوا هم همین است.

منبع شرح حدیت:www.leader.com






تاریخ : شنبه 92/8/18 | 3:19 عصر | نویسنده : مرضیه نوری تبار | نظرات ()

پیچیده شمیمت همه جا ای تن بی سر    چون شیشه عطری که درش گم شده باشد

السلام علی الحسین 

و

علی علی بن الحسین

و

علی اولاد الحسین

و

علی اصحاب الحسین






تاریخ : شنبه 92/8/18 | 2:43 عصر | نویسنده : مرضیه نوری تبار | نظرات ()

اینترنت دقیقا کجاست؟؟؟

شاید بارها از خود سوال کرده باشید که اینترنت دقیقا کجاست ؟ برخی تصور می کنند در نقطه ای از دنیا ، ساختمانی وجود دارد که پایگاه مرکزی اینترنت در آنجا قرار گرفته است. اما وقتی با ساختار اینترنت آشنا شویم خواهیم فهمید که این سوال اساسا بی معناست .

همانطوری که قبلا نیز اشاره شد، اینترنت شبکه ای است از کامپیوترهای بهم پیوسته . اینترنت یک چیز مستقل نیست که دیگران کامپیوترهایشان را به آن متصل کنند. بلکه اینترنت خود حاصل بهم پیوستن این کامپیوترهاست. در واقع وقتی به کامپیوترهای یک سرویس دهنده اینترنت (ISP) متصل می شوید، کامپیوتر شما هم جزئی از اینترنت می شود.

اینترنت به انواع بسیار گوناگونی از سرویس های مخابراتی ، از خطوط ساده تلفنی گرفته تا کابل های نوری پرسرعت و کانالهای ماهواره ای ، متکی است. اکر این کانال های مخابراتی را بزرگراه اینترنت بدانیم، مسیر یاب ( routers- کامپیوترهایی که بر انتقال اطلاعات بین نقال مختلف نظارت می کنند) پلیس های راهنمایی آن هستند.

 






تاریخ : شنبه 92/8/18 | 2:36 عصر | نویسنده : مرضیه نوری تبار | نظرات ()

وب (WEB )

 

شبکه تار عنکبوتی جهانی (وب) مدتها پس از اینترنت پا به عرصه وجود گذاشت. کاربرد اولیه اینترنت اساسا برای تبادل اطلاعات و پست الکترونییک بود. تولد وب به سالهای 1989 تا 1991 و به کارهای دانشمندی به نام تیم برنزی - لی در آزمایشگاه اروپایی فیزیک ذرات (CERN) در سوئیس بر می گردد.

 انگیزه وی برای طراحی این استاندارد این بود که اطلاعاتی که افراد نیاز دارند در سندها و فایل هایی در کامپیوترهای مختلف ذخیره شده است تقریبا در تمام این اسناد ارجاعاتی به سندهای دیگر وجود دارد، در آن سند هم ارجاعاتی به سندهای دیگر هست و الی آخر...

«تیم» از خود پرسید که آیا راهی وجود دارد که بتوان به کمک آن سندی را که به آن اشاره شده، (بدون توجه به مکان این سند) دید؟ مثلا ، ممکن است در سندی که در یک کامپیوتر در نیویورک قرار دارد دو ارجاع ، یکی به سندی در کامپیوتر در بمبئی و دیگری به سندی در کامپیوتر اتاق پهلویی ، وجود داشته باشد این مفهوم که به ابر لینک (HyperLink) معروف شد، سنگ بنای شبکه تار عنکبوتی جهانی یا وب است.






تاریخ : شنبه 92/8/18 | 2:31 عصر | نویسنده : مرضیه نوری تبار | نظرات ()

 

تعریف شبکه های اجتماعی:

   یک ساختار اجتماعی است که از گروه‌هایی که عموما فردی یا سازمانی هستند تشکیل شده است که توسط یک یا چند نوع خاص از وابستگی به هم متصل هستند. به بیان دیگر یک شبکه اجتماعی، سایت یا مجموعه سایت‌هایی است که برای کاربرانی که دوست دارند علاقه‌مندی‌ها، افکار و فعالیت‌های خودشان را با دیگران به اشتراک بگذارند (و دیگران هم با آنان به اشتراک بگذارند)،این امکان را می‌دهد.

واژه شبکه اجتماعی نخستین‌بار در سال 1960 در دانشگاه ایلی‌نیو آمریکا مطرح شد.اولین شبکه ی اجتماعی هم در سال 1977با عنوان سیکس دگری(sixdegrees  )بود این سایت به کاربرانش اجازه میداد یک پروفایل ایجاد کنندو برای لیستی از دوستان خود در این وب سایت ایجاد کنند.که این وب سایت چندان موفقیتی بدست نیاورد و بعد از 3سال تعطیل شد.بعضی ها از لایوژورنال و رایزبه عنوان اولین شبکه های اجتماعی حرف میزنند.که فعالیت آنها هم در زمینه ی تجاری و سرگرمی بود.و بعد از اینها بود که موج جدیدی از شبکه های اجتماعی به وجود آمدند ودرسرتاسر دنیا گسترش پیدا کردند.از جمله این شبکه های اجتماعی فیس بوک،اورکات،مای اسپیس،فرنداستر،تویتر،یوتیوب،گودریدز،فلیکر..

همه این شبکه ای اجتماعی ایجاد شده با حول موضوعی ایجاد شدند از جمله ی این موضوعات :عمومی،اشتراک گذاری کلیپ،دوستان قدیمی،تجارت،فیلم های سینمایی،عکاسی،موسیقی و وبلاگ.

در همه ی این شبکه های اجتماعی افراد خواهان عضویت باید در این شبکه های اجتماعی برای خودش یک پروفایل درست کند. ودر این پروفایل اسم و مشخصات خودش را بنویسد و عکسی از خود فرد بگذارد.درهمه ی این شبکه های اجتماعی افراد می توانند برای خود دوستانی انتخاب کند و آنها را جز لیست دوستان خود کنند. بعضی ازاین شبکه های اجتماعی که موضوع هایی مثل فیلم عکاسی موسیقی هستند.افراد علاقمند به این موضوعات در شبکه های اجتماعی مرتبط با این موضوعات ثبت نام می کنندو با دیگران کاربران این شبکه ها به بحث می نشینند و از حوزه ی مورد علاقه ی خود با دیگران صحبت می کنند.در شبکه های اجتماعی افراد دانسته های خود را با دیگر کاربران به اشتراک می گذارد.شاید بتوان گفت که اگر این  شبکه های اجتماعی در فضای اینترنت ایجاید نشده بودند شاید دیگر الان اینترنت اینقدر موردعلاقه ی مردم نبود با پیدایش این شبکه ها ی اجتماعی و عضویت افراد در آنها افراد دوستان دیگر و فضایی دیگری را پیدا کردند و در انجا نیز به فعالیت پرداختند.

آمارهای مربوط به استقبال از شبکه های اجتماعی همچنان رو به رشد است  .   آمارها نشان می دهد که هر روزنزدیک به حدود 800 هزار نفر عضو جدید به فیس بوک می پیوندند، و حدود سه میلیون عکس درفلیکر آپلود می شود.

در ایران نیزکاربران در استفاده از شبکه های اجتماعی همپای کاربران سراسر جهان حرکت کرده اند.با وجود محدودیت های اینترنتی و فلیتر بودن بعضی از این شبکه های اجتماعی در ایران اما بازهم همه ی شبکه های اجتماعی موجود در جهان در ایران نیز برای خود کاربرانی دارند و این کاربران در این شبکه های اجتماعی مشغول به فعالیت هستند.

منبع:

http://cyber-khmohammadi.blogfa.com

 

 

   .

 






تاریخ : جمعه 92/8/10 | 6:13 عصر | نویسنده : مرضیه نوری تبار | نظرات ()

محاسن

انتخاب یک روابط عمومی موفق توسط استاد کرمی مدیر گروه محترم روابط عمومی.

مستند بودن تمامی گزارشات ارائه شده.

ارتباط با رسانه به عنوان یکی از وظایف روابط عمومی  هادر عملکردروابط عمومی دامپزشکی کاملا مشهود بود.

روابط عمومی دامپزشکی از تبلیغات به عنوان یک ابزار کارآمددر تحقق اهداف مربوطه به خوبی استفاده کرده بود.

ارائه نمونه کار ارائه امار واطلاعات سازمان درکنفرانس های خبری.

آشنای با تاریخچه دامپزشکی درایران.

برگزاری جلسه کاربینی در دانشگاه. 

حاشیه مفیدجلسه برای زندگی شخصی-:کسب اطلاعات بسیار مفید از جمله نحوه نگهداری ومصرف گوشت وآشنایی با بیماری های مشترک دام وانسان واهیت توجه به خریدگوشت از مراکز معتبر .-انجام رسالت اطلاع رسانی روابط عمومی به مخاطبان سازمان-

معایب

اظهار نظر های عجولانه برخی دانشجویان  درباره عملکرد اداره دامپزشی استان

سرد بودن فضای سالن






تاریخ : جمعه 92/8/10 | 5:51 عصر | نویسنده : مرضیه نوری تبار | نظرات ()

آشنایی با عملکرد روابط عمومی اداره دامپزشکی استان کرمانشاه

یک روابط عمومی موفق

سومین جلسه کاربینی دانشجویان کاردانی وکارشناسی رشته روابط عمومی روزچهار شنبه 8آبان با حضور مسول روابط عمومی اداره دامپزشکی استان کرمانشاه درآمفی تئاتر دانشگاه علمی کاربردی فرهنگ وهنر برگزار شد.

دراین جلسه اقای واعظی مدیر روابط عمومی اداره دامپزشکی در ابتدا برای آشنایی با چگونگی تاسیسی دامپزشکی درایران کلیپی رابانام مستند دامپزشکی درگذرزمان برای دانشجویان پخش کردند .

درادامه به بیان عملکرد  روابط عمومی دامپزشکی پرداختند ویادآور شدند ،انجام رسالت روابط عمومی در اطلاع رسانی صحیح به مخاطب بسیار مشکل است چراکه برای جلوگیری ازبحران اطلاع رسانی صادقانه بسیار مهم است درحالی که محدودیت های سازمانی موانع بسیاری را برای روابط عمومی ایجاد میکند.

در ادامه ایشان عملکرد روابط عمومی دامپزشکی رابه صورت مستند- باعکس وفیلم- ارئه دادندکه زآن جمله:انجام کنفرانس های خبری ،ارسال اخبار به رسانه ها،برگزاری همایش ونمایشگاه ،تبلیغات محیطی ،اطلاع رسانی عمومی وفرهنگ سازی از طزیق بنر، پوسترو تیزرهای تلویزیونی بود.

ایشان همچنین نحوه ارائه اطلاعات رادر کنفرانس های خبری به صورت Power pointبرای ذانشجویان نمایش دادند.

 

 






تاریخ : جمعه 92/8/10 | 5:33 عصر | نویسنده : مرضیه نوری تبار | نظرات ()

در جلسه این هفته درس شبکه های اجتماعی استاد کرمی یک درس خارج از درس داده شد وآن این که:

اگر از کسی انتقاد دارید با شهامت رودر رواز او انتقادکنید نه آن که در غیاب او نکاتی را که از نظر شما جزء معایب رفتاری ویا اخلاقی اوست بیان کنید.

ومن به یاد ای جمله شهید بهشتی افتادم که:

من تلخی برخورد صادقانه را به شیرینی لبخند منافقانه ترجیح می دهم






تاریخ : چهارشنبه 92/8/1 | 1:28 عصر | نویسنده : مرضیه نوری تبار | نظرات ()

دومین جلسه  مشترک کاربینی رشته های روابط عمومی، تبیغات ،خبرنگاری وامور فرهنگی در  تالار شهید بهشتی به میزبانی روابط عمومی آموزش وپرورش ناحیه 3در مورخ 27/7/92 برگزار شد.

اولین سخنران این جلسه آقای کشاورز مدیر گروه رشته امور فرهنگی،هدف از این بازدید هارا به استقبال کار رفتن واشنایی با کار ومحیط عملی کار روابط عمومی ها وحضور در عرصه عمل پس از یادگیری علم روابط عمومی عنوان کرد.

اقای نور احمدی کارشناس روابط عمومی واسناد آموزش وپرورش ناحیه 3نیز در ادامه به شرح وظایف تخصصی روابط عمومی آموزش وپرورش از جمله :خبر رسانی به روز رسانی سایت خبری،ارسال پیامک ،ارسال گزارشات ماهانه وشش ماهه ،بایگانی اسناد طبق دستور العمل هاو...پرداخت.

پس از پخش کلیپی از گزیده ای از فعالیت های روابط عمومی آموزش وپرورش ناحیه 3،سر کار خانم خزایی مدیر گروه خبرنگاری وتبلیغات به تبیین رابطه تبلیغات وروابط عمومی پرداخت وازتبلیغات به عنوان یکی از ابزارهاو کانال های انتقال پیام درروابط عمومی نام برد.وتبلیغات را یک عامل مهم در تحقق هدف اصلی روابط عمومی یعنی:اطلاع رسانی در درون وبیرون سازمان معرفی کرد.

در پایان جلسه آقا ی حیدر پور به بیان آسیب های موجود در فضای کار روابط عمومی ها اشاره کردوبر تسلط کارشناسان روابط عمومی بر ابزارهای کار ودرک جایگاه وپست سازمانی  روابط عمومی درادات جهت ارتقاء کیفی  عملکردروایط عمومی ها تاکید کرد.

واما محاسن ومعایب ای جلسه:

محاسن:

·         زحمات بسیاری برای هماهنگی برگزاری این جلسه توسط میزبان خصوصا آقای سیاه کمری صورت گرفته بود.

·         تهیه power point از گزیده ای از دروس تخصص دانشجویان حاضر در جلسه.

·         بیان نکات جالب در خصوص روابط عمومی الکترونیک ومجازی درpower poin t

معایب :

·         کثرت سخنران ها

·         عدم هماهنگی متن power point با ارایه سخنرانی

·         عدم هماهنگی متن های خیر مقدم و حاضران در جلسه

واما یک نکته قابل توجه:

در نقد دوستان در کلاس در خصوص این جلسه بیشتر دانشجویان به جنبه های منفی اشاره کردند وغیر مفید بودن این جلسه را به نوعی بیان کردند اما باید توجه داشت در کاربینی نباید تنها با کارهای موفق آشنا شد .بلکه دیدن نکات ناقص ویا منفی در انجام کارهای  روابط عمومی ها ما را هرچه بیشتر با خصوصیت های یک روابط عمومی موفق در محیط عملی کار آشنا میکند ومی تواندیک  عامل خوب  برای سشنجش میزان کار های صورت گرفته  در روابط عمومی ادارات با دانش های آکادمیک  این رشته باشد .






تاریخ : چهارشنبه 92/8/1 | 1:15 عصر | نویسنده : مرضیه نوری تبار | نظرات ()

 

یک روز کارمند پستی که به نامه هایی که آدرس نامعلوم دارند رسیدگی می کرد، متوجه نا مه ای شد که روی پاکت آن با خطی لرزان نوشته شده بود نامه ای به خدا   !
با خودش فکر کرد بهتر است نامه را باز کرده و بخواند .
در نامه این طور نوشته شده بود :

 

خدای عزیزم بیوه زنی 83 ساله هستم که زندگی ام با حقوق نا چیز باز نشستگی می گذرد. دیروز یک نفر کیف مرا که صد دلار در آن بود دزدید.

این تمام پولی بود که تا پایان ماه باید خرج  می کردم.
یکشنبه هفته دیگر عید است و من دو نفر از دوستانم را برای شام دعوت کرده ام.

اما بدون آن پول چیزی نمی توانم بخرم. هیچ کس را هم ندارم تا از او پول قرض بگیرم.
تو ای خدای مهربان تنها امید من هستی به من کمک کن…
کارمند اداره پست خیلی تحت تاثیر قرار گرفت و نامه را به سایر همکارانش نشان داد.

نتیجه این شد که همه  آنها جیب خود را جستجو کردند و هر کدام چند دلاری روی میز گذاشتند.

در پایان 96 دلار جمع شد و برای پیرزن فرستادند…
همه کارمندان اداره پست از اینکه توانسته بودند کار خوبی انجام دهند خوشحال بودند.
عید به پایان رسید و چند روزی از این ماجرا گذشت.
تا این که نامه دیگری از آن پیرزن به اداره پست رسید که روی آن  نوشته شده بود:

نامه ای به خدا !
همه کارمندان جمع شدند تا نامه را باز کرده و بخوانند.
مضمون نامه چنین بود :
خدای عزیزم، چگونه می توانم از کاری که برایم انجام دادی تشکر کنم.

با لطف تو توانستم شامی عالی برای دوستانم مهیا کرده و روز خوبی را با هم بگذرانیم.

من به آنها گفتم که چه هدیه خوبی برایم فرستادی…

البته چهار دلار آن کم بود که مطمئنم کارمندان اداره پست آن را برداشته اند

 

*************************************

نتیجه ...........باخودتون






تاریخ : پنج شنبه 92/7/25 | 8:47 عصر | نویسنده : مرضیه نوری تبار | نظرات ()
<      1   2   3   4   5   >>   >
طول ناحیه در قالب بزرگتر از حد مجاز
.: Weblog Themes By SlideTheme :.


  • سوله